Tradičný španielsky dezert Yemas de Santa Teresa (Žĺtky svätej Terézie) patrí medzi najtypickejšie cukrárske výrobky provincie Ávila v Kastílii a v Leóne. Dnes ich možno nájsť v mnohých cukrárňach po celom Španielsku, no ich pôvod je spätý s mestom svätej Terézie Ježišovej.
Ich popularita už dávno prekročila hranice regiónu – stali sa obľúbeným suvenírom pre pútnikov i turistov, ktorí do Ávily prichádzajú po stopách slávnej mystičky. Na prvý pohľad zaujmú svojou jednoduchosťou – malé žlté guľky v bielych papierových košíčkoch, lesklé, krehké a voňajúce po cukrovom sirupe.
Nejasný pôvod, jasný výsledok
Pôvod týchto zákuskov nie je úplne istý. Jedna z teórií hovorí, že by mohli mať andalúzske korene, teda pochádzať ešte z čias, keď sa na Pyrenejskom polostrove miešala kresťanská a arabská kuchyňa.
Iná verzia hovorí o mníškach z kláštora svätej Terézie v Ávile, ktoré vraj začali tieto sladké guličky pripravovať z vďačnosti miestnym vinárom. Tí pri výrobe vína používali len bielky a žĺtky darovali rehoľníčkam, ktoré z nich vytvorili jednoduchú, no výnimočne chutnú cukrovinku.
Od rodinnej cukrárne k svetovému symbolu
Moderná história Yemas de Santa Teresa sa začína v roku 1860, keď Isabelo Sánchez, zakladateľ známej cukrárne La Dulce Avilesa (dnes La Flor de Castilla), začal tento dezert predávať pod názvom „Yemas de Santa Teresa“ a dal si ho zapísať ako obchodnú značku. Úspech bol okamžitý – čoskoro sa podobné výrobky predávali v celej Ávile.
V 21. storočí sa Žĺtky svätej Terézie rozšírili aj mimo Európy. Rastúci záujem v Severnej Amerike viedol k vývoju špeciálneho balenia s ochrannou atmosférou, aby sa tento krehký dezert mohol bezpečne vyvážať aj za oceán.
Jednoduché suroviny, dokonalá chuť
Hoci sa môže zdať, že ide o zložitý zákusok, Yemas de Santa Teresa sú v skutočnosti dôkazom, že z pár jednoduchých surovín môže vzniknúť niečo výnimočné.
Ich základ tvoria iba žĺtky, cukor, voda a trocha citrónovej kôry či škorice, nič viac. Vďaka pomalému vareniu a trpezlivému miešaniu sa z tejto zmesi zrodí jemná, hladká hmota, z ktorej sa po vychladnutí formujú malé oranžové guľky s neodolateľnou sladkosťou.
Dezert so sviatočnou príchuťou
Hoci sa Yemas de Santa Teresa dajú kúpiť po celý rok, v Španielsku sa tradične pripravujú 15. októbra na sviatok svätej Terézie z Avily. V ten deň sa v mnohých domácnostiach, reštauráciách i kláštoroch pripomína jej život a duchovný odkaz, a práve tieto malé žĺtkové kúsky bývajú súčasťou sviatočného stola.
Aj po stáročiach sa v Ávile zachováva nielen spomienka na svätú Teréziu, ale aj chuť jej mesta. A keďže sa tento dezert dá pripraviť aj doma, rozhodli sme sa ho vyskúšať aj v našej redakcii – výsledok vidíte na fotografii.
Recept – Yemas de Santa Teresa
Ingrediencie (na približne 8 porcií, doba prípravy asi 15 minút):
- 6 vaječných žĺtkov,
- ½ hrnčeka kryštálového cukru,
- 85 ml vody,
- citrónová kôra (voliteľne),
- 1 hrnček práškového cukru na obalenie.
Postup:
- V malom hrnci zohrejte vodu s cukrom a citrónovou kôrou. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí a nevznikne hustý sirup.
- V mise zľahka rozšľahajte žĺtky.
- Za stáleho miešania tenkým prúdom prilievajte horúci sirup k žĺtkom.
- Zmes vráťte na veľmi mierny oheň a miešajte, kým nezhustne – mala by sa začať oddeľovať od stien nádoby.
- Hmotu nechajte úplne vychladnúť.
- Vytvarujte malé guľky, každú dôkladne obaľte v práškovom cukre.
- Nechajte ich chvíľu stuhnúť v chladničke a podávajte v malých papierových košíčkoch.
Hotové žĺtkové guličky sa môžu podávať ihneď, no ešte lepšie chutia po krátkom odležaní v chlade.
Yemas de Santa Teresa – jednoduchý recept s hlbokým príbehom, ktorý oslovuje chuťové poháriky. Stačí pár žĺtkov a trocha trpezlivosti – a aj uprostred jesene môžete mať kúsok Ávily a sladkú spomienku na jej najznámejšiu sväticu priamo na stole.






