Nie všetky spomienky na svätcov sa viažu na chrámy a modlitby. Niektoré majú vôňu vanilky a masla. Tak je to aj s obľúbeným dezertom Karola Wojtyłu, ktorý sa spája s jeho rodnými Wadowicami.
Práve tam, na rohu námestia pri Mickiewiczovej ulici, stála kedysi cukráreň Karola Hagenhubera – viedenského majstra cukrára, ktorý svoje zákusky tvoril s presnosťou hodnou viedenského valčíka. A práve v tejto cukrárni sa začal príbeh, ktorý neskôr získal prívlastok „pápežský“.
Krémeše po maturite
Stalo sa to počas návštevy rodných Wadowíc v júni 1999. Pápež Ján Pavol II. pred davom zhromaždených ukázal na roh námestia a s úsmevom si zaspomínal: „Po maturite sme tam chodili na krémeše. A že my sme to všetko vydržali, tie krémeše po maturite!“
S priateľmi sa vtedy údajne pretekali, kto ich zje najviac bez zapíjania. Mladý Karol mal zvládnuť dvanásť, niekto tvrdí, že aj osemnásť kúskov. Nešlo však o rekordy, ale o opadnutý stres a radosť z obyčajného dňa po maturitnej skúške.
Po tom úsmevnom vyznaní sa „kremówki papieskie“ stali legendou. Pútnici začali do Wadowíc chodiť nielen za duchovnou atmosférou, ale aj za chuťou detstva Svätého Otca.
Z Viedne do Wadowíc a do Vatikánu
Pôvodný majiteľ cukrárne Karol Hagenhuber bol židovského pôvodu a prišiel do Wadowíc z Viedne v roku 1936. Prenajal si malý priestor na rohu námestia a otvoril cukráreň, ktorá sa rýchlo stala spoločenským centrom mesta. Hagenhuber mal svoj štýl: osobne chodil na trhy vyberať najlepšie maslo, múku, vajcia i cukor. Nikomu nedovolil nahradiť kvalitné vidiecke suroviny lacnejšími alternatívami.
Po vojne musel Hagenhuber z Poľska odísť a jeho cukráreň zanikla. No recept na jeho krémeše s ľahkým, krehkým cestom a jemnou plnkou prežil v spomienkach obyvateľov Wadowíc.
Počas pontifikátu dostával Ján Pavol II. svoj obľúbený dezert aj vo Vatikáne. Poľskí rehoľníci mu ho občas pripravili podľa tradičného receptu. Hoci nikdy nechutil presne ako ten z Wadowíc, vždy mu pripomínal domov, priateľov a roky dospievania.
Ak chcete ochutnať dezert, ktorý mal tak rád, môžete si ho ľahko pripraviť aj doma. Nepotrebuje exotické prísady, stačí trpezlivosť, kvalitné maslo a chuť potešiť rodinu niečím jednoduchým a poctivým.
Recept na pápežské krémeše (kremówki papieskie)
Ingrediencie na prípravu cesta:
- 3 hrnčeky hladkej múky,
- 250 g poctivého masla,
- ½ hrnčeka vody,
- 1 lyžička octu,
- štipka soli.
Ingrediencie na prípravu krému:
- 1 liter mlieka,
- 1 hrnček hladkej múky,
- 5 žĺtkov,
- 1 hrnček cukru,
- 1 vanilkový lusk alebo lyžička vanilkovej pasty.
Postup:
- Cesto: Múku premiešajte so soľou, pridajte nakrájané maslo a prstami rozmrvíte na drobenku. Prilejte vodu zmiešanú s octom a vypracujte cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte aspoň hodinu chladiť.
- Rozdeľte ho na dve časti, každú rozvaľkajte na tenký plát. Položte na plech vystlaný papierom na pečenie, popichajte vidličkou a pečte pri 200 °C asi 20 minút, kým nezíska zlatistú farbu.
- Krém: V miske rozšľahajte žĺtky s cukrom, pridajte múku a polovicu studeného mlieka. Zvyšné mlieko priveďte do varu, potom ho tenkým prúdom vlejte do zmesi a stále miešajte. Vráťte na oheň a varte do zhustnutia. Nakoniec pridajte vanilku a nechajte trochu vychladnúť.
- Na vychladnutý plát cesta naneste krém, prikryte druhým plátom a jemne pritlačte. Pred podávaním nechajte aspoň dve hodiny stuhnúť v chladničke.
- Pred servírovaním posypte práškovým cukrom.
Ľahké, chrumkavé a voňavé – také, aké si pamätal Karol Wojtyła. Dezert, ktorý spája jednoduchú radosť s chuťou domova. A nám pripomenie chuť Svätého Otca, ktorý nás čaká doma.








